Då goda råd blir dåliga

11.02.2018 kl. 14:08

Hej på er.

Sköna söndag, steg upp tidigt efter bara fyra timmars sömn och tittade på ett skiathlon som började intressant men som jag gissade skulle ta den vändningen den tog.
Det är som det är.

Fortsatte dagen med att förbereda det sista i skolväg innan jag ska ut i praktik. Så nu känner jag mig redo. :)

Frisk luft är ju nåt vi borde få varje dag så tog just en frisk promenad..inte speciellt lång..men jag är nöjd. Gick och lyssnade på musik och kom att tänka på oss människor. Hur vi är så otroligt beroende av att få allting förklarat. Att hitta orsaker i allt...sen spann tanken vidare på hur vi är så snabba med att ge goda råd (speciellt vi kvinnor) utan att tänka oss för om det kanske sårar den andra. Nåja..goda råd behöver vi nog ge ibland om vi ser att nån verkligen är i beråd att göra nåt riktigt illa val. Sen är det upp till personen om hen tar emot det eller inte.

Men jag tänker tex på Facebook..om nån skriver ett inlägg om nån skada, smärta, besvär eller nåt annat som är tungt för en själv just nu...genast kommer det massor av råd på mat, mediciner, kurer, omslag...allt möjligt som hen borde prova.
Vi reflekterar inte ens om personen vill ha goda råd. Kan hända att hen bara vill ventilera och kanske få lite hjärtan och omtänksamma kommentarer..det känns kanske lite bättre.
Visst är dessa råd också omtanke..men det kan slå helt fel och man blir bara irriterad. Det var ju inte råden man var ute efter....
Läs inläggen till slut...skriver personen där att hen gärna tar emot goda råd...by all means...låt dem hagla.
Annars..låt bli..visa istället att du deltar i personens bekymmer med ett lyssnande öra.

Jag kan tänka att en person med tex en svår sjukdom nog har testat det mesta för att må bättre och då kan alla råd kännas mera som ett hån.

En annan sak vi är jätteduktiga på är att analysera och straffa.

Scenario: En person gör en felbedömning i trafiken och det leder till en olycka där en anhörig omkommer.

Vi har väldigt lätt där att säga "jaa, sådee gar e tå man kör fö hårt, å ja..sku hen ha hadd bälte på så hadd hen överlevd" å så hummar vi lite lätt nedlåtande.

Scenario: En person får lungcancer.

Vi säger väldigt lätt "ja, ja har ju alltid sagt att man int ska röik, tå får man skyll se sjölv om man får cancer"

Scenario: En ung person avslutar sitt liv.

Vi säger "voi voi, ja känder föräldra å sku de ha lagt lite mer tid på barnet så sku hen ha haft e bättre å int behöv ta liivi åv se"

Varför känner vi att vi måste hitta orsaker till allt? Varför känner vi att vi måste ha nån att skylla på och framförallt...hur sjutton resonerar vi att det är ett helt rättmätigt straff att nån förlorar en anhörig i en trafikolycka, att nån får cancer eller att föräldrar förlorar sitt barn pga ett val som gjorts??

Den delen har jag svårt att förstå...hur vi ens kan anse att död och sjukdom är ett helt adekvat straff för att vi inte agerat på ett perfekt och korrekt sätt.

Det är inte vår sak att hitta orsaker till varför nån avlider i en olycka, varför nån får cancer eller hjärtinfarkt eller nåt annat, varför nån väljer att avsluta sitt liv. Det ändrar inte saken och är inte mindre tragiskt. Å ännu mindre är det vår sak att döma och bestraffa nån - nån sån makt har inte tilldelats nån av oss.

Så nästa gång du gärna vill hitta syndabockar i andra och gärna tycka att de får skylla sig själva att de blev sjuka eller nåt annat hände åt dem...tänk om det vore dig själv eller din anhörig de pratar om...känns väl inte speciellt kul...

En sista sak som jag lite funderade på är att peppa. Om vi inte vill straffa folk så vill vi ju gärna vara superpositiva och peppiga.

Scenario: En person har skadat sig och är förlamad i benen.

Vi säger lätt skämtsamt "oj oj, bara du byri på med fysioterapin no så e du upp å springer på nolltid"

Scenario: En person har en sjukdom med dålig prognos.

Vi säger lättsamt "du fixar det här, finns int na ana alternativ, inga problem, nu kämpar du bara"

Scenario: En person är utan partner och lider av ensamheten.

Vi säger hurtigt "snart e det din tur, no ska du int va ledsen, hen dyker upp tå do minst anar e"

Alla pepp och positiva ord är ju tänkt att uppmuntra, för vi vill ju att andra nog ska må bra och man vill gärna vara den som ger den här feel good känslan.
Men den som är förlamad blir nog inte gladare av att nån glatt säger att snart är du upp å springer...då man vet att sanningen inte nödvändigtvis är så.
Å den som har en allvarlig sjukdom där det faktiskt är stor risk att man inte överlever..man vet om det...då kan jag nog tänka mig att det är som ett slag i magen att nån glatt säger att detta är nog inte bekymmer, bara att kämpa.
Eller den som lider av att vara ensam, saknar kärlek och en relation så mycket så att det gör ont. Säg aldrig åt nån att "snart hittar du nån"...för verkligheten behöver inte vara sån. Det kan ju faktiskt hända att man är ensam i hela livet och behöver hitta lyckan i den situationen man har just nu. En kärleksrelation är faktiskt inte alla förunnat hur gärna man än vill och då är det mera ett hån om nån tjoar "joooo...snart kommer hen med stort H".

Alla gör vi oss skyldiga till det här..för vi är funtade så..vi behöver förstå händelser och vi behöver hitta orsaker och vi vill ju också hjälpa....å vi kommer att göra det även i fortsättningen..men jag hoppas iallafall att jag sådde ett litet frö i mig själv och er..att lite tänka efter. Hur kan mina goda råd eller pepp eller ord överlag tas emot i den andres situation och hur skulle det tas emot om jag själv var mottagare.

Blev ett långt inlägg nu..but I kinda had to get it off my chest.

Ha en skön söndag och ta hand om varandra.

//Beans

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver:
Så sant så sant.
Katri12.02.18 kl. 16:09Anita Snellman

Jag är en tjej i mina bästa år, eller det är egentligen i år som mina bästa år börjar! Jag är en bloggveteran men ändå nybörjare. Jag skriver om allt och ingenting.
Rakt, ärligt, hårt och mjukt.
Jag har de snällaste och vackraste blåa ögon ni sett, men bakom dem
lurar en dramaqueen.

Bor i Sandsund, med min finaste Golden Retriever, Jessi

Kategorier

Senaste kommentarer

11.05, 04:23Det är pengarna som snackar... av Mr Kellie
12.02, 16:09Då goda råd blir dåliga av Katri
14.08, 21:22Folkilsk av Katri
30.07, 11:23Inget kommer gratis av KK