Det är pengarna som snackar...

22.02.2017 kl. 16:21

Hej på er.

Det är långt mellan inlägg här nu..har riktigt bloggtorka och livstorka..the winterblues eller nåt.

Men, den senaste tiden har jag läst några bloggar som handlat om pengar. Å jag ska gå in i den tabu-djungeln också. För vet ni att man inte får prata pengar, det är lika no no som att prata sex i Österbotten. Shame on you.
Jag gör det ändå, för det är alltid ett hett ämne. Oavsett om man har "för mycket" eller "för lite".


Jag är nämligen lite intresserad av att se vad ni har för syn på pengar? Jag känner det lite så att den äldre generationen har en väldigt strikt syn på pengar...det var dåliga tider förr och man blev van att koka soppa på en spik..det har satt sina spår och man har kanske lite dåligt samvete om man unnar sig något nu. Man borde ju spara för dåliga dagar...
Sen känner jag att den yngre generationen inte alls har samma syn..det är viktigt att pengar räcker till att unna sig. Uteliv, biobesök, sprit, tobak, det går före det mesta.
Ursäkta att jag generaliserar...alla är naturligtvis inte lika, varken i den äldre eller yngre generationen.

Jag har börjat fundera mer och mer på pengar den senaste tiden. I många år har lönen räckt till alldeles precis. Jag har inte på nåt sätt levt nå dåligt liv, har jag velat fara ut och äta så har jag gjort det. Inom rimliga gränser förstås. Jag känner inte att jag tvingats försaka nåt och då har jag inte ens speciellt bra lön. Om man hör på experterna i granitborgen så hör jag till det fattiga gänget i Finland.
Jag har lyckats spara ihop till åtminstone en resa per år, vilket är en fruktansvärd stor lyx, men då igen så lägger jag inte pengar på uteliv, sprit och tobak. Att resa är mitt nöje.

Men att spara pengar till nåt annat, det har det inte funnits utrymme för och det grämer mig lite.
För dåliga tider stundar framför oss, det vore bra att ha en buffert för den tid då bolåneräntorna skjuter i höjden, nya kiky avtal tas ibruk som minskar min lön ytterligare, då matpriserna stiger.


Det sägs att grunden till ekonomisk frihet är att lägga undan 10% av din inkomst varje månad och när jag tänker på storleken av den summan så inser jag att den summan lägger jag nog lätt på onödiga inköp (förbannar den dagen jag introducerades till Wish.com), godsaker och impulsiva matinköp fast frysen är full.
Så jag ska inte klaga på att lönen är för liten till en buffert, jag ska klaga på de här små inköpen flera gånger i månaden som äter upp min buffert.

Nu känns detta pengapratande kanske som ett hån mot de som verkligen kämpar med sin ekonomi. Jag är lyckligt lottad och kan betala mina räkningar och ändå fundera på att spara. Alla har det inte så. Många kämpar för att få mat på bordet åt familjen.

De är de verkliga ekonomiska hjältarna, som faktiskt klarar av att koka soppa på en spik och det är egentligen de jag vill ha de ekonomiska råden av.
Vad är era spartips? Ni får gärna kommentera anonymt här. Å alla andra också, vare sig ni har 1000, 2000, 3000 eller 4000 euro i månaden...alla spartips är välkomna.

Jag tittar nu som då på Lyxfällan och ser hur folk våndas och tänker alltid att även om jag känner att jag slösar, så är jag evigt tacksam att mina föräldrar nog är av den äldre stammen som är vana att hushålla med pengar och därmed sådär i smyg har präntat i mig att inte leva över mina tillgångar.

Jag ska ändra mitt ekonomiska tänkande, jag ska inte nödvändigtvis börja snåla, men bara tänka mera pengasmart. Jag ORKAR laga mat ur frysen, jag behöver inte impulsköpa en Subway och jag behöver inte allt jäkla krimskrams från Wish.... :D

Hur är ert förhållande till pengar?
Lutar ni er lugnt tillbaka i soffan och ler att euronen räcker till eller är det alltid för mycket månad kvar i slutet av pengarna?


//Beanie

Kommentarer (9)
Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver:
Bästa tipsen: Sätt pengar på sparkonto direkt du får lön (jag sparar 30% av min nettolön), inte i slutet av månaden!
Undvik att köpa bil! Det är den dyraste enskilda kostnaden de flesta har! Å undvik också billån!
Skippa halvfabrikat och gör stora satser med mat som går att frysa istället, så att du slipper handla skräp när du e hungrig.
Ekonom22.02.17 kl. 17:36
Tack för din kommentar Ekonomen. Bil skulle jag gärna vara utan, men eftersom jag bor så avsides och behöver bil dagligen och inte har kollektivtrafik tillgänglig så är bilen ett olyckligt måste.

Men att storhandla och göra matlådor ska jag definitivt börja med. :)
Beanie22.02.17 kl. 17:43
Vi försöker nu att spara på just "övrigt" utgifter såsom en kaffe på stan, en blombukett, en chokladstång, en tidning, bulla... eller vad man nu kan tänkas lägga pengar på som är onödigt! Det har vi löst nu genom att ta ut en summa pengar per månad, endast DET och inget annat får gå till övrigt!
Nicoline22.02.17 kl. 21:55
Jo, bilen är ju viktig för många; men vill ändå peka ut några saker ifall det är nån som inte tänkt på det:
Säg att du behöver bil för att köra 10km till jobbet varje dag. De blir 100km i veckan (om du inte kör nåt mer). Du har en bil som drar 7l/100km, dvs kostar ca.10€ att köra 100km (med nuvarande bränslepriser). Du har tur och behöver inte göra så mycket service på bilen och den håller flera år. Då kan kostnaderna för ett bra år se ut så här:
500€ bensin (du kör verkligen ingen annanstans än till jobbet)
450€ försäkringar
200€ service
50€ besiktning
TOTALT: 1200€

Om du dessutom har ett lån på 5000€, med 5% ränta, så kostar det dig ca 250€ första året.

Och ifall du köpte bilen för 9000€ och säljer den för 6000€ tre år senare, så har du ju förlorat 3000€, vilket blir 1000€ i året.

Och det här är en billig bil. Med otur blir det ännu dyrare. Kanske ett dyrare boende nära jobbet hade kunnat leda till att du kunde spara pengar i långa loppet eftersom du kunde gå..?

Och precis som Nicoline skriver, så är verkligen småköpen superfarliga; man tänker inte på hur dyrt det blir.

Lycka till med sparandet! :)
Ekonom23.02.17 kl. 16:00
Tack Nicoline för din kommentar. :) Ja, det e absolut småköpen man (läs:jag) borde få bort.
Beanie23.02.17 kl. 16:24
Ekonomen: Uff, jag tycker inte då du skriver allt i siffror. Det blir så konkret då..och det ÄR dyrt med bil. Jag väljer ju att köra med en billig bil..den tar mig från A till B..men ändå..den kostar den också. Å ett boende närmare jobbet är en bra idé för många som kan tänka sig att flytta.
Jag gick igenom mina utgifter igår och konstaterade att det som kostar åt mig (onödigt) är aningen för dyra matvanor och så impulsköpen...
Beanie23.02.17 kl. 16:29
Jag slutade dricka alkohol och minskade annat "onödigt" inköp som kläder. Handlar på loppisar. Maten köper jag ofta på lidl. Alemans -30% köper jag ofta och efter kl 21 är det ju -60%!
sparsam26.02.17 kl. 16:59
Detta är Oceanic-Finance Vi erbjuder lån till privatpersoner och företag runt om i världen, vi är registrerade och licensierade lånföretag, behöver du ett lån för att betala dina räkningar? behöver du ett lån för att starta verksamhet? behöver du ett lån för att köpa en lägenhet? Vi erbjuder alla typer av lån, om du är intresserad av att få ett lån av något slag. E-post: Oceanicfinance113@gmail.com eller whats-app: +1(267)725-7570
Mr Kellie11.05.18 kl. 04:23
Har du någon ekonomisk svårighet? OM JA! Kontakta Hobelman Finance and Mortgages Limited® För små och stora lån belopp. Vi erbjuder alla typer av låntjänster för att möta dina ekonomiska behov till en låg ränta på 2%. Kontakta oss idag via e-post: hobelmanfinance@gmail.com och din samverkan med oss kommer att bli en bra upplevelse. Krediten är öppen för alla oavsett nationalitet.

https://hobelmanfinance346789211.wordpress.com/
Kontakta oss via e-post: hobelmanfinance@gmail.com
Hobelman29.07.18 kl. 18:03Anita Snellman

Jag är en tjej i mina bästa år, eller det är egentligen i år som mina bästa år börjar! Jag är en bloggveteran men ändå nybörjare. Jag skriver om allt och ingenting.
Rakt, ärligt, hårt och mjukt.
Jag har de snällaste och vackraste blåa ögon ni sett, men bakom dem
lurar en dramaqueen.

Bor i Sandsund, med min finaste Golden Retriever, Jessi

Kategorier

Senaste kommentarer

11.05, 04:23Det är pengarna som snackar... av Mr Kellie
12.02, 16:09Då goda råd blir dåliga av Katri
14.08, 21:22Folkilsk av Katri
30.07, 11:23Inget kommer gratis av KK